menu

menu

menu

Telefoon Logo.
Email Logo
Logo Tandartspraktijk Jacob-Obrecht.
LinkedIn Logo
Instagram Logo
Logo Tandartspraktijk Jacob-Obrecht.
Danial Babaei

5 onverwachte oorzaken van tandvlees-ontsteking

5 onverwachte oorzaken van tandvlees-ontsteking

Amsterdam |
3 jul. 2024
Glimlach van persoon.
Glimlach van persoon.
Glimlach van persoon.
Glimlach van persoon.

"Verken de nieuwste inzichten en oplossingen voor het voorkomen van tandvleesontstekingen."

"Verken de nieuwste inzichten en oplossingen voor het voorkomen van tandvleesontstekingen."

Wat is tandvleesontsteking?

Tandvleesontsteking is een ontsteking van het tandvlees die meestal wordt veroorzaakt door de opbouw van tandplak – een kleverige laag bacteriën die zich dagelijks op de tanden vormt. Zonder goede mondhygiëne kan tandplak verharden tot tandsteen, wat de kans op ontstekingen verhoogt. Symptomen van tandvleesontsteking zijn rood, gezwollen en bloedend tandvlees, vooral tijdens het tandenpoetsen of flossen.

De belangrijke rol van mondhygiëne

De basis voor het voorkomen van tandvleesontsteking ligt in een goede mondhygiëne. Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen:

1. Regelmatig poetsen en flossen: Poets minimaal twee keer per dag uw tanden met een fluoride tandpasta en flos dagelijks om tandplak tussen de tanden en langs de tandvleesrand te verwijderen.

2. Gebruik van mondspoelingen: Antibacteriële mondspoelingen kunnen helpen om bacteriën te verminderen en tandvleesontstekingen te voorkomen.

3. Regelmatige tandartsbezoeken: Plan minstens twee keer per jaar een controle bij uw tandarts voor professionele reiniging en om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.


Nieuwe inzichten en innovaties

Met de vooruitgang in de tandheelkundige technologie zijn er nieuwe methoden ontwikkeld om tandvleesontstekingen effectiever te voorkomen en te behandelen.

1. Lasertherapie: Lasertherapie wordt steeds vaker gebruikt voor de behandeling van tandvleesontstekingen. Deze methode is minder invasief en kan helpen om ontstoken weefsel te verwijderen en de bacteriën te doden die tandvleesontstekingen veroorzaken.

2. Probiotische tandpasta’s: Onderzoek heeft aangetoond dat probiotische tandpasta’s kunnen helpen bij het in evenwicht brengen van de mondflora, waardoor de groei van schadelijke bacteriën wordt geremd.

3. Elektrische tandenborstels: Elektrische tandenborstels met geavanceerde technologieën, zoals druk- en positie-sensoren, kunnen effectiever tandplak verwijderen en zo tandvleesontstekingen voorkomen.

Voeding en levensstijl

Uw voeding en levensstijl spelen ook een cruciale rol in de gezondheid van uw tandvlees. Hier zijn enkele tips:

1. Gezonde voeding: Eet een uitgebalanceerd dieet rijk aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Vermijd suikerhoudende en zuurhoudende voedingsmiddelen die de opbouw van tandplak kunnen bevorderen.

2. Hydratatie: Drink voldoende water om de mond gehydrateerd te houden en de speekselproductie te stimuleren. Speeksel helpt bij het neutraliseren van zuren en het wegspoelen van voedselresten en bacteriën.

3. Niet roken: Roken verhoogt het risico op tandvleesontstekingen aanzienlijk. Stoppen met roken kan de gezondheid van uw tandvlees verbeteren en het risico op ernstige mondgezondheidsproblemen verminderen.

Conclusie

Het voorkomen van tandvleesontstekingen begint met een goede mondhygiëne en regelmatige tandartsbezoeken. Door op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten en innovaties op het gebied van mondgezondheid, kunt u proactief maatregelen nemen om uw tandvlees gezond te houden. Bij Tandartspraktijk Jacob-Obrecht zijn we toegewijd aan het bieden van de beste zorg en adviezen om uw glimlach stralend en gezond te houden. Plan vandaag nog een afspraak en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het behouden van een uitstekende mondgezondheid.